Beroemde inwoners van Graz

Net als iedere grote stad in de wereld heeft Graz ook zo zijn beroemdheden die er geboren zijn of nog wonen. Ik heb een overzicht voor je gemaakt met bekende en minder bekende beroemdheden die iets met de stad Graz hebben.

Arnold Schwarzenegger

in 1947 werd Arnold Schwarzenegger in het dorpje Thal bij Graz geboren. Na zijn schooltijd werkte hij in Graz in een spaanplaatfabriek en daarnaast volgende hij een opleiding voor koopman. Tijdens zijn studietijd begon hij al met bodybuilding en al snel werd zijn talent voor de sport ontdekt. In 1964 werd hij Oostenrijkse kampioen dat succes werd in 1967 gevolgd door de titel van Mister Universum bij de amateurs en een jaar later als prof.

in 1969 verliet Arnold het groene hart van Oostenrijk voor de Verenigde staten waar hij in 1970 wederom wereldkampioen werd. Hij volgende in de VS de toneelschool en werd al snel gevraagd voor de hoofdrol in Conan the Babarian. deze films werden snel gevolgd door zijn successen in Red Heat, Terminator maar ook twins en Kindergarten cop.

in 2003 werd Arnold Schwarzenegger benoemd tot gouveneur van Californie, tot 2011 bleef hij in die rol actief. Zijn stempel heeft Arnold op diverse plekken in Graz gedrukt en hij is als hij weer eens in zijn “Heimat” is graag gezien in de stad. Wie meer over het leven van Arnold Schwarzenegger te weten wil komen moet echt het Arnold Schwarzenegger museum in Thal bei Graz bezoeken.

Helmut Marko

Valt de naam van Max Verstappen dan is Helmut Marko niet ver weg. Helmut Marko is namelijk de adviseur van Red Bull racing en de spreekbuis voor alle Red Bull F1 aangelegenheden. Je mag Helmut Marko ook wel de rechterhand van Dietrich Mateschitz noemen. Die we beter kennen als de eigenaar van Red Bull.

Helmut Marko werd in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Graz. Hij groeide op in de stad en was goed bevriend met een andere F1 legende,- Jochen Rindt. (daarover later meer) Helmut Marko reed zelf in 1971 en 1972 ook mee in de F1, helaas zonder noemenswaardige successen. Zijn successen haalde Marko wel bij 24 races zoals die van Le Mans, waar hij samen met Gijs van Lennep in 1971 wist te winnen met een afstandsrecord wat tot 2010 niet werd verbeterd.

Eigenlijk is Helmut Marko jurist, sterker nog hij heeft er een dokterstitel in. Verder bezit Marko in Graz veel vastgoed waaronder drie hotels in Graz. Het Augartenhotel, het Schlossberghotel en Kai 36 zijn drie hotels die onder de Markohotel vlag worden gevoerd. Vooral het Kai 36 hotel is bijzonder, dit hotel werd in 2020 geopend en ligt direct naast de ingang van de Schlossbergbahn. Wie vanuit het station aan de Kai naar boven rijdt, ziet aan de rechterkant in de tuin van het Kai 36 hotel de Formule 1 auto van Max Verstappen aan de Schlossberg hangen.

Jochen Rindt

Jochen Rindt was de enige Formule 1 wereldkampioen die zijn kroning niet meemaakte. De coureur uit Graz kreeg op 5 september 1970 tijdens de training voor de Grand Prix in Monza een dodelijk ongeluk met zijn Lotus-racewagen. Zijn puntenvoorsprong was echter al zo groot dat zelfs zijn sterkste rivaal, Jacky Ickx, hem niet meer kon inhalen. Op 4 oktober werd Rindt dus postuum uitgeroepen tot F1-wereldkampioen voor het seizoen 1970.

Jochen Rindt was tijdens zijn leven al een icoon. Zijn racesuccessen, zowel in de Formule 1 als in de 24 uur van Le Mans, kregen internationale aandacht. Ook de maatschappij profiteerde van zijn verschijning, zijn opgewekte levenshouding en zijn kosmopolitisme. Het medeleven bij zijn begrafenis op de centrale begraafplaats van Graz was enorm in binnen- en buitenland. Voor het eerst in de naoorlogse periode bracht deze trieste gebeurtenis Graz in de belangstelling van de wereld. Tot op de dag van vandaag ontvangt zijn eregraf een sterke, constante stroom bezoekers.

Peter Rosegger

Als een Oostenrijkse schrijver en dichter uit Krieglach in de provincie Stiermarken. Hij was een zoon van een bergboer en groeide op in de bossen en bergen van Alpl. Rosegger ontwikkelde zich tot een zeer productief dichter en auteur en tot een inzichtelijk leraar en visionair.

In zijn latere jaren werd hij geëerd door professoren van verschillende Oostenrijkse universiteiten en de stad Graz. Hij werd driemaal genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hij kreeg de Nobelprijs bijna toegekend in 1913 en is (althans onder de bevolking van Stiermarken) tot op vandaag zoiets als een nationale schat. In Graz kom je op veel plekken nog een eerbetoon aan Peter Rosegger tegen, zoals het Roseggerhaus in de Annenstrasse.