Uhrturm

Uhrturm GrazHeb je al ontdekt wat er niet klopt aan de tijd op grote klok? Kijk nog eens goed en let vooral op de wijzers van de klok de wijzer voor de uren is langer en groter dan de wijzer voor de minuten. Dat ga ik proberen te verklaren, maar dat doe ik later. Eerst wat geschiedenis over de Uhrturm

Al in de 13de eeuw werd er al gesproken over een toren op de Schlossberg, als onderdeel van het slot wat vroeger op de berg stond. De toren had natuurlijk als doel om de Schlossberg te beschermen tegen buitenstaanders. De torenwachters waren zo nog sneller op de hoogte van vervelende indringers. Door haar ligging had Graz vroeger veel te maken met indringers, diverse keren werd de stad aangevallen door het ottomaanse leger.

Ook Napoleon bezocht Graz, helaas was het leger in de stad niet opgewassen tegen het geweld van zijn troepen. De stad gaf zich al snel over en begon te onderhandelen. Napoleon wilde de Uhrturm namelijk laten slopen.

Rond 1800 kreeg de toren het karakter wat we nu kennen, en je hier op de foto ziet, de toren kreeg er nog een functie bij, namelijk de tijd weergeven. Nog heden zorgen de wijzerplaat en de wijzers van de klok voor verwarring, pas aan het begin van de twintigste eeuw werd het mechanisme voor de klok wat voor het eerst in 1712 in gebruik werd genomen gemoderniseerd en werk het op elektriciteit. Dus kon er een wijzer worden aangebracht voor de minuten.

Schlossberg GrazDe Uhrturm is de belangrijkste bezienswaardigheid van Graz

De toren heeft naast een uurwerk ook drie grote kerkklokken, eentje voor het aangeven van de uren, een klok om de brandweer en omgeving te waarschuwen voor branden in de stad en de Armesundrglocke, deze werd gebruikt als er iemand ter dood werd veroordeeld. Gelukkig zijn deze tijden voorbij en kreeg de klok als functie om aan te geven dat de stadspoorten op slot gingen.

De toren is niet te bezichtigen, maar het park eromheen en het prachtige uitzicht op Graz is fantastisch en zeker de moeite waard. De Uhrturm is één van de best bezochte bezienswaardigheden van Graz.

De Uhrturm staat op de Schlossberg en deze kun je makkelijk bereiken via de opties genoemd op de pagina over de Schlossberg.