Merkur Arena

Praktisch in heel Europa is voetbal de volkssport nummer één. Behalve in Oostenrijk, daar staan de wintersporten al jaren dominant op de eerste plekken van de top 10. Op Europees gebied doen de Oostenrijkse voetbalteams het is dan ook niet zo heel goed. Gelukkig wel een stuk beter dan een jaartje of tien geleden.

Graz  heeft echter twee serieuze voetbalclubs waarvan SK Sturm Graz de meest populaire club is van de stad. De club speelt dan ook mee in de Oostenrijkse Bundesliga.  Een andere Grazer voetbalclub is Grazer AK. Deze voetbalclub speelt mee in de eerste divisie.

Arnold Schwarzenegger Stadion

Het voetbalstadion droeg tot halverwege 2005 de naam van de beroemde Oostenrijkse/Amerikaanse filmacteur en Gouverneur Arnold Schwarzenegger.  Echter, omdat hij in 2005 de gratie van een ter dood veroordeelde gevangene in Amerika afwees en zich openlijk uitspraak voor de doodstraf werd op aandringen van de landelijke politiek en invloed van mensenrechtenorganisaties zijn naam direct van het stadion gehaald.

De stad Graz welke de eigenaar is van het stadion wilde namelijk niet in verbinding worden gebracht met het steunen van de doodstraf. Niet lang na het verwijderen van de naam werd het stadion vernoemd naar één van de sponsoren van het station. UPC betaalde een aanzienlijk bedrag om het station de UPC-Arena te noemen. UPC een bekende telecomaanbieder (in Nederland overgegaan in Ziggo) bleef tot halverwege 2016 de naamdrager van het stadion. Ondertussen is UPC in Oostenrijk samengegaan met T-Mobile en heet nu Magenta.

Merkur is een Oostenrijkse verzekeringsmaatschappij. Met het hoofdkantoor in Graz is Merkur versicherungen sinds 2016 de nieuwe naamgever van het stadion en sindsdien gaat het stadion verder onder de naam Merkur-Arena.

Algemene informatie over het Stadion

Het stadion heeft plaats voor meer dan 16.000 toeschouwers, bij internationale matches wordt dit teruggebracht tot ongeveer 15.400 volledig overdekte zitplaatsen. Naast een voetbalveld bevindt zich direct naast de Merkur-Arena de Merkur-Eisarena. Deze kunstijsbaan met ijshockeybaan is de thuisbasis van de Graz-99ers. Het dak van deze kunstijsbaan is volledig voorzien van zonnepanelen die in 2006 één van de grootste zonne-energie projecten van Oostenrijk was.

Het stadion werd in het verleden nog wel eens gebruikt voor concerten, omdat het stadion door twee voetbalclubs wordt gebruikt is het lastig om hier mee te plannen. Omdat het stadion ook in oppervlakte niet tot de grootste behoort en concertpodia steeds groter en complexer worden. Worden concerten tegenwoordig in de Messe (beurshallen) van Graz gehouden.

Hoe kom je bij de Merkur Arena

De Tram (Straßenbahn) lijn 4 van het GVB (Grazer verkehrsbetrieb) stopt voor de ingang van het stadion. Tijdens speeldagen rijden er extra trams vanaf het Jakominiplatz naar het stadion. Reis je met het openbaar vervoer stap dan uit bij de halte Stadion Liebenau.

Met de auto is het stadion bijna direct vanaf de Autobahn bereikbaar. De parkeergarage heeft slechts ruimte voor 480 auto’s voor het parkeren moet wel betaald worden.