Schlossberg

Schlossberg Graz

De Schlossberg is een uitloper van het Dolomieten gebergte en ligt midden in de Altstadt van Graz. De ligging aan de oevers van de rivier de Mur zorgden ervoor dat de Schlossberg een belangrijke plek in Graz werd. Nu is de Schlossberg één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Graz.

Een natuurgebied, en recreatiegebied echt iets bijzonders en dat midden in de stad. De Schlossberg in de Altstadt van Graz is icoon voor Graz. Een bezoek aan Graz is niet compleet zonder de Schlossberg bedwongen te hebben. Gelukkig kan dat op verschillende manieren, en is de Schlossberg ook toegankelijk voor de minder sportievere leden onder ons en zijn er veel voorzieningen voor minder mobiele mensen aangebracht.

Meer dan 1.000 jaar geleden stond er op de berg een burcht, deze burcht is ook de naamgever van de stad. Uit het Slavisch noem je een kleine burcht een “Gradec”en dat werd later Graz.

De Schlossberg heeft een magische aantrekkingskracht, hij trekt mensen aan, in de lente zijn het de eerste zonnestralen en het frisse groen, in de zomer de schaduw van de vele bomen en de diverse openluchtconcerten en voorstellingen. De Herfst geeft de Schlossberg een waanzinnig mooi kleuren spektakel en in de winter leent de Schlossberg zich uitstekend om even uit het grauwe van de stad te vluchten.

Wat kun je zien op de Schlossberg

Natuurlijk beklim je de Schlossberg niet voor niks, naast het al genoemde waanzinnige uitzicht over de stad en bij mooi weer zelfs de bergtoppen van de Alpen is er nog meer te beleven. Helaas zijn veel van de bouwwerken op de Schlossberg door oorlogen en domme beslissingen van onder andere Napoleon verloren gegaan.

Schlossbergbühne in de Kasematten

Vroeger waren de kazematten een grote voorraad kelder, deze was zo groot dat zelfs paard-en-wagen naar binnen konden rijden één van de inritten is aan de westelijke zijde nog zichtbaar. De Kazematten waren zo gebouwd dat het een dubbele functie had, het diende namelijk ook als gevangenis.

In 1809 bliezen de Franzen onder leiding van Napoleon de Kasematten op. in 1937 werd de ruïne omgebouwd tot een openluchttheater. De Schlossbergbuhne. Tegenwoordig worden er veel kleine en grotere concerten en voorstellingen gegeven in deze unieke evenementenlocatie.

Glockenturm

Niet alleen de Uhrturm siert de Schlossberg, ook een klokkentoren uit 1588 is een monument. De toren heeft een klok (Liesl) met een doorsnede van 197 cm en weegt 4.633 kg. Volgens de verhalen is de klok gemaakt van 101 kanonskogels van het Turkse leger. Welke iedere keer de slag om de Schlossberg en Graz verloor. Helaas klopt dit verhaal niet met de werkelijkheid, klokken worden bin voorkeur van brons gegoten en kanonskogels zijn niet van brons maar vaak van metaal schroot of ander zwaar metaal.

Ook de Glockenturm in Graz zou door Napoleon worden opgeblazen, gelukkig hebben de inwoners van Graz dat kunnen voorkomen door de sloop af te kopen. Onder in de toren kun je het Schlossbergmuseum bezoeken.

Uhrturm

Het waarmerk van Graz is de Uhrturm deze imposante toren aan de rand van de Schlossberg waakt over de stad. Dat was tenslotte vroeger ook zijn taak. Zodra er onheil of brand heerste in de stad werden de klokken van de Uhrturm en de Glockenturm geluid. Zo waren alle brandweermannen en soldaten gelijk in opperste paraatheid.

Uhrturm Graz

Hoe kom je op de Schlossberg

De top Schlossberg is op 3 manieren te bereiken, ik benoemd ze allemaal.

Lopend:

Er zijn twee wandelroutes naar de top van de Schlossberg in Graz, je kunt ervoor kiezen op via een stelsel van trappen vanuit de Grazer Altstadt naar boven te lopen. Een pittige wandeling met 260 treden, maar het is te doen. Je krijgt als je boven bent direct respect voor al die hardlopers die het rennend doen.

De andere wandelroute is via de weg voor het bestemmingsverkeer naar boven, deze geasfalteerde weg heeft en licht stijgingspercentage en laat het toe op bijvoorbeeld met een kinderwagen naar boven te lopen. Al zijn sommige stukken best pittig. Veel fietsers zien de beklimming als een soort van uitdaging.

Schlossbergbahn

Schlossbergbahn Graz

In 1894 werd de Schlossbergbahn geopend. Een handig klein treintje wat in drie minuten het stijgingspercentage van 60% moeiteloos bedwingt. Een paar jaar geleden is het treintje gemoderniseerd en zijn de gondels rondom voorzien van grote panoramaramen voor een prachtig uitzicht op de stad.

Het treintje rijdt iedere 15 minuten, en vaker wanneer het drukker is. Voor de trein heb je een kaartje nodig, deze kost € 2,20 voor een enkele reis. Een combikaartje met de lift is voordeliger. Met een dagkaart van het GVB (Openbaar vervoer in Graz) is de rit gratis. Wel even het kaartje laten zien aan de controleur.

Tussen 1 februari en eind juni 2022 wordt de Schlossbergbahn gerenoveerd en gemoderniseerd. De trein rijdt in deze periode niet. De Schlossberglift is wel open tijdens de renovatie.

Schlossberglift

Een moderne vorm van transport naar boven is de lift, de Schlossberg kende veel tunnels en groten en dankzij wat denkwerk van een slimme ingenieur was het in mogelijk om deze tunnels verticaal met elkaar te verbinden en er een liftschacht in te bouwen. In 30 seconden brengt de lift je naar boven, vanaf de Schlossbergplatz.

Een enkele reis met de lift kost € 1,40 Boek je de lift samen met de Schlossbergbahn dan is dat iets voordeliger.

Schlossbergrutsche – Glijbaan

Met alle drie de mogelijkheden kom je ook weer beneden, wie liever kiest voor de snelste manier gaat met de glijbaan. Sinds 2019 is rondom de Schlossberglift een enorme glijbaan gebouwd. Het is de hoogste glijbaan van Europa met een hoogteverschil van 64 meter en de glijbaan heeft een lengte van 175 meter. Tijdens het glijden haal je een snelheid van 30 a 40 km/h.

Meer informatie op de site van de Schossbergrutsche