Hoe kom je in Graz

Graz ligt zeker niet naast de deur, op deze pagina leg ik je uit hoe je in Graz komt op verschillende manieren. Het is geen tripje wat je eventjes in een weekeindje propt. Gelukkig zijn er diverse snelle manieren om in Graz te komen. Graz is trouwens ook een leuke onderbreking voor een vakantie naar bijvoorbeeld Kroatië of Slovenië. Dus hoe kom je in Graz met diverse manieren van transport.

Met de auto naar Graz

hoe kom je in Graz

Met de auto is het naar Graz is ongeveer 1100 kilometer rijden. Dat is een pittig stuk. Ik raad het niet aan om dit in één keer te rijden. Vooral de laatste 250 kilometer naar Graz zijn vermoeiend. Je rijdt namelijk door een groot aantal tunnels waarbij de langste tunnel ongeveer 11 km lang is (de Plabutschtunnel) enkele van de tunnels zijn tweesporig. Met andere woorden, je hebt tegenliggers. Dat kan vooral na een hele dag in de auto vermoeiend zijn.

De snelste route naar Graz is via Duitsland en dan grotendeels over de A3. Bij Passau steek je de grens over en daar wordt de A3 de A8, deze blijf je volgen tot Wels. Daar sla je af richting de A9 richting Graz.

In Duitsland kun je delen van de A3 vervangen door bijvoorbeeld de Sauerland route (A45) te nemen. Deze kan vooral doordeweeks een stuk rustiger zijn deze route is namelijk niet geliefd bij het vrachtverkeer vanwege de vele bergen.

Om de lange reis naar Graz te onderbreken stop ik meestal in Schlüsselfeld een klein dorpje tussen Würzburg en Nürnberg in. Gasthof Herderich is een familiepension met goede geluid-geïsoleerde kamers en een goede Duitse keuken.

Een ander alternatief hotel voor een tussenstop is het plaatsje Metten net voor Passau. Hier is het Mettner hof een goede plek om te overnachten, goede keuken, fijne kamers en een schattig dorpje met de lekkerste ijswinkel van Duitsland (alleen in de zomer)

Parkeren in Graz

Parkeren in Graz

Parkeren in Graz is helaas niet gratis. Sterker nog er is een ontmoedigingsbeleid in de stad. Men wil in verband met de luchtkwaliteit zo min mogelijk auto’s in de stad hebben. Parkeren op straat gaat via parkeermeters en de prijzen liggen rond de € 2,50 tot 4,00 per uur. In het centrum zijn enkele commerciële parkeergarages te vinden. Ook deze zijn niet goedkoop. Reken in het centrum al snel op een euro of vier per uur.

Bij het winkelcentrum Citypark kun je parkeren en met de bus naar de stad. Je betaalt dan een lager tarief.

Je kunt ook kiezen voor de P & R parkeerplaatsen in Graz. Daar komen er gelukkig steeds meer van in Graz. Bijvoorbeeld bij het winkelcentrum Murpark vlak bij het voetbalstadion van Sturm Graz. Daar kun je voor een paar euro parkeren en vervolgens met de tram (Strassenbahn) in 15 minuten naar de stad reizen.

Vliegen naar Graz

Hoe kom je in Graz met de KLM

Vliegen naar Graz kan ook. Zie dit overzicht met goedkope vluchten naar Graz op VliegenNaar.nl. Op deze website kun je ook een flight alert specifiek voor Graz instellen. Als Graz dan met een actie in de KLM Werelddealweken komt of een andere vliegmaatschappij een aantrekkelijke prijs heeft stuur VliegenNaar.nl je een notificatie. Helaas is er momenteel geen directe verbinding tussen Nederland en Graz. Lufthansa/Austrian Airlines biedt wel een vlucht vanaf Amsterdam aan met een tussenstop in Düsseldorf of Frankfurt.

Vanuit Düsseldorf en Frankfurt vliegt Austrian Airlines dagelijks naar Graz vaak wel met een tussenstop in Frankfurt, Wenen of München. Probeer de verbinding via Wenen te vermijden, het laatste stukje naar Graz is maar 20 à 25 minuten. Bovendien zijn de vertrektijden vanaf Wenen achterlijk vroeg of laat zodat je een slechte verbinding hebt naar de stad Graz zelf.

Andere opties zijn: vliegen naar Wenen en dan met de trein verder, of vanuit Wenen een auto huren. Vanuit Wenen is Graz ongeveer 2,5 uur reizen. Wanneer je voor de treinreis kiest, kies dan voor de Railjet tussen het vliegveld van Wenen en Graz. Deze hogesnelheidstrein heeft een hoog kwaliteitsniveau en is bijna een half uur sneller dan de normale trein. De voorzieningen in de trein zijn uitstekend zoals een boordrestaurant en gratis Wi-Fi.

Vliegveld van Graz

Vliegveld Graz

Het vliegveld van Graz is niet groot, er is één landingsbaan voor verkeersvliegtuigen. Het Terminal gebouw is modern en beschikt over meerdere cafés en een klein restaurant met een leuke aangenaam geprijsde menukaart. In de zomermaanden kun je op het grote balkon zitten, leuk om naar de vliegtuigen te kijken.

Het vliegveld ligt ongeveer 10 kilometer buiten het centrum van Graz en heeft een eigen afrit aan de A2 (afrit Flughafen Graz/Feldkirchen)

Transfer vliegveld

Met de s-bahn is het vliegveld en de stad snel, voordelig en makkelijk te bereiken. Het station ligt iets buiten de luchthaven, ongeveer 10 minuten lopen vanaf de terminal. De S5 rijdt praktisch iedere 15 minuten van het vliegveld naar het Hauptbahnhof. De kosten voor een enkele reis zijn ongeveer € 3,50 (stand 2024) kaartjes voor de bus kun je bij de kaartautomaten op het station kopen.

Trein naar Graz

Graz is dankzij het netwerk van de ÖBB goed bereikbaar met de trein, vanuit diverse grote steden rijden hogesnelheidstreinen (Railjet) naar Graz.

Vanuit Nederland kun je gebruikmaken van NS-international, je reist dan via Duitsland met de ICE en de Eurocity naar Graz. De snelste optie is echter vanuit Amsterdam ongeveer 15 uur met 3 keer overstappen. De prijs is zeker niet voordelig. Een vliegticket naar Wenen en een treinkaartje vanuit Wenen naar Graz zijn vaak voordeliger en een uurtje of 12 sneller. Voor mij is die keuze dus snel gemaakt.

Vanuit Wenen rijdt de Railjet hogesnelheidstrein 14 keer per dag naar Graz. Wie vroeg boekt, pakt voordeel. Boeken kan via de website van de ÖBB (betalen kan met je creditcard.)