Hoe kom je in Graz

Geplaatst op door

Graz ligt zeker niet naast de deur, het is geen tripje wat je eventjes in een weekendje propt. Gelukkig zijn er diverse snelle manieren om in Graz te komen. Graz is trouwens ook een leuke onderbreking voor een vakantie naar bijvoorbeeld Kroatië of Slovenië

Auto

Met de auto is het naar Graz is ongeveer 1.100 kilometer rijden. Dat is een pittig stuk. Ik raad het niet aan om dit in één keer te rijden vooral de laatste 250 kilometer naar Graz zijn vermoeiend. Je rijdt namelijk door een groot aantal tunnels waarbij de langste tunnel ongeveer 10 km lang is (de Plabutschtunnel) een aantal van de tunnels zijn tweesporig. Met andere woorden, je hebt tegenliggers. Dat kan vooral na een hele dag in de auto erg vermoeiend zijn.

De snelste route naar Graz is via Duitsland en dan grotendeels over de A3. Bij Passau steek je de grens over en daar wordt de A3 de A8, deze blijf je volgen tot Wels. Daar sla je af richting de A9 richting Graz.

In Duitsland kun je delen van de A3 vervangen door bijvoorbeeld de Sauerland route (A45) te nemen. Deze kan vooral doordeweeks een stuk rustiger zijn.

Om de lange reis naar Graz te onderbreken stop ik meestal in Schlusselfeld een klein dorpje tussen Würzburg en Nürnberg in. Gasthof Herderich is een familiepension met goede geluids geïsoleerde kamers en een goede Duitse keuken.

Een ander alternatief hotel voor een tussenstop is het plaatsje Metten net voor Passau. Hier is het gasthof Zum Kloster een goede plek om te overnachten, goede keuken, fijne kamers en een schattig dorpje met de lekkerste ijswinkel van Duitsland (alleen in de zomer)

Parkeren

Parkeren in graz is helaas niet gratis. Sterker nog er is een ontmoedigingsbeleid in de stad. Men wil in verband met de luchtkwaliteit zo min mogelijk auto’s in de stad hebben. Parkeren op straat gaat via parkeermeters en de prijzen liegen er niet om. In het centrum zijn een aantal commerciële parkeergarages te vinden. Ook deze zijn niet goedkoop. Bij het winkelcentrum Citypark kun je gratis parkeren en met de bus naar de stad.

Park & Ride Parkeerplaatsen komen er steeds meer bij in Graz, Bijvoorbeeld bij het winkelcentrum Murpark vlakbij het voetbalstadion van Sturm Graz. Daar kun je voor een paar euro parkeren en vervolgens met de tram (Strassenbahn) in 15 minuten naar de stad reizen.

Vliegen

Vliegen naar Graz kan ook. Op dit moment is er een rechtstreekse verbinding naar Graz. KLM vliegt dagelijks van Amsterdam naar Graz en weer terug. De vliegtijd is net geen 2 uur.

Vanuit Düsseldorf en Frankfurt vliegt Austrian Airlines dagelijks naar Graz.

Andere opties zijn: vliegen naar Wenen en dan met de trein verder, of vanuit Wenen een auto huren. Vanuit Wenen is Graz ongeveer 2 uur reizen. Indien je voor de treinreis kiest, kies dan voor de Railjet tussen het vliegveld en Graz. Deze hogesnelheidstrein heeft een zeer hoog kwaliteitsniveau en is bijna een half uur sneller dan de normale trein. De voorzieningen in de trein zijn uitstekend zoals een boordrestaurant en gratis Wi-Fi.

Vliegveld

Het vliegveld van Graz is niet heel erg groot, er is één landingsbaan voor verkeersvliegtuigen. Het Terminal gebouw is modern en beschikt over meerdere cafés en een klein restaurant.

Het vliegveld ligt ongeveer 10 kilometer buiten het centrum van Graz en heeft een eigen afrit aan de A2 (afrit Flughafen Graz/Feldkirchen)

Transfer vliegveld

Met de bus is het vliegveld en de stad snel, voordelig en makkelijk te bereiken. De bushalte kun je vinden voor de aankomsthal van het vliegveld. Buslijn S5 rijdt praktisch iedere 15 minuten van het vliegveld naar het Hauptbahnhof. De kosten voor een enkele reis zijn ongeveer € 2,20 kaartjes voor de bus kun je bij de chauffeur kopen of bij de kaartautomaten.

Trein

Graz is dankzij het netwerk van de ÖBB goed bereikbaar met de trein, Vanuit diverse grote steden rijden hogesnelheidstreinen (Railjet) naar Graz.

Vanuit Nederland kun je gebruik maken van NS international, je reist dan via Duitsland met de ICE en de Eurocity naar Graz. De snelste optie is echter vanuit Amsterdam ongeveer 15 uur met 3 x overstappen. De prijs is zeker niet voordelig. Ren vliegticket naar Wenen en een treinkaartje vanuit Wenen naar Graz zijn vaak voordeliger en een uurtje of 12 sneller. Voor mij is die keuze dus snel gemaakt.

Vanuit Wenen rijdt de Railjet hogesnelheidstrein 14 x per dag naar Graz. Wie vroeg boekt pakt voordeel. Boeken kan via de website van de ÖBB (betalen kan met je creditcard.)