Waar ligt Graz

Geplaatst op door

Graz ligt in Oostenrijk en is de hoofdstad van het Bundesland Steiermark (Op zijn Nederlands Stiermarken)  Het ligt in het zuidoosten van Oostenrijk en ligt aan de voet van de Alpen.

Graz is met bijna 283.000 inwoners de tweede stad van Oostenrijk. Wenen is natuurlijk de grootste stad met bijna 1 miljoen inwoners.  Graz is trouwens wel een echte universiteitsstad, in de stad wonen namelijk meer dan 40.000 studenten.

De binnenstad van Graz werd in 1999 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en in 2003 was de stad Cultuurhoofdstad van Europa.

Waar ligt Graz

© openstreetmap.org

Hoe kom je in Graz

Het snelst is Graz per vliegtuig bereikbaar. De Flughafen Graz (GRZ) ligt een paar kilometer van het centrum in het zuiden.  Vanaf Amsterdam is er een rechtstreekse vlucht naar Graz met KLM, woon je in de grensstreek met Duitsland dan zijn er directe vliegverbindingen vanaf Düsseldorf met de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines.  Vanaf de luchthaven van Graz is een directe bus verbiding naar het centrum. Buskaartjes kun je op de luchthaven kopen of bij de chauffeur.

Je kunt ook op Wenen vliegen. Vanaf Amsterdam is er dan een ruim aanbod aan verbindingen. Vanaf de luchthaven kun je dan snel met de RailJet (Hogesnelheidstrein) verder reizen naar Graz.

De auto is niet de beste optie, de reis naar Graz neemt ongeveer 11 uur in beslag zonder tussenstops. Het grootste deel van de route gaat via Duitsland over de A3. Bij Passau steek je de grens over en vervolgens volg je de A9. Voor de autobahnen in Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Onderweg kom je ook langs twee zogenaamde zondermautstrecke. Hiervoor betaal je extra tol.

De laatste 200 kilometer naar Graz over de A9 gaan voornamelijk door tunnels, waarbij een paar erg lange en saaie tunnels. Dit kan vooral na een lange dag rijden erg vermoeiend zijn. Let dus goed op.

Tussenstop naar Slovenië

Ga je op vakantie naar Slovenië dan is Graz een leuke plek om een dagje te stoppen. De stad is een bezoek meer dan waard. Er zijn genoeg hotels en er zijn een aantal campings in de omgeving.  Voor een bezoek aan de stad is de Reisemobilstellplatz Graz in Seiersberg de beste optie. Hier kunnen je met een campervan of een caravan een paar dagen staan. De voorzieningen zijn uitstekend.