Bezienswaardigheden in Graz (2024)

De bezienswaardigheden in Graz zijn niet alleen de mooie gebouwen met bijzondere architectuur, maar ook veel historische plekken met veel betekenis. We nemen je op deze website mee langs de belangrijkste en leukste en soms ook minder bekende plekken in Graz. Op deze website benoemen we de bezienswaardigheden bij de originele (Duits/Oostenrijkse naam) zodat je het in Graz zelf ook kunt vinden. Omdat ik zelf in Graz woon ken ik de stad natuurlijk bijna op mijn duimpje. Ik probeer dan ook enkele bezienswaardigheden in Graz te plaatsen die je niet snel in een reisgids over Graz zult vinden.

Schlossberg

Graz informatie en reisgids

De Schlossberg is een uitloper van het Dolomieten gebergte en ligt midden in de Altstadt van Graz. De ligging aan de oevers van de rivier de Mur zorgden ervoor dat de Schlossberg één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Graz Oostenrijk is.

De berg is 123 meter hoog en ligt ten noorden van het compacte centrum van de stad. De Schlossberg had in het verleden een beschermde functie. De burcht op de berg beschermde de bewoners namelijk tegen de aanvallen van de Turkse legers.

Helaas wist Napoleon de Schlossberg wel te veroveren en dat wat nadelige gevolgen voor de aanwezige burcht. De inwoners van Graz wilde voorkomen dat de Uhrturm werd gesloopt en hebben daar in plaats van te vechten met de legers van Napoleon met succes over kunnen onderhandelen.

» Lees verder over de Schlossberg

Uhrturm (klokkentoren)

Uhr turm bezienswaardigheden in Graz

Iets klopt hier niet, maar wat, als je goed kijkt en er even de “tijd” voor nemen zie je dat de uren op deze klok belangrijker zijn dan de minuten. Let maar eens goed op de wijzers van de klok op de Uhrturm in Graz. De Uhrturm is het symbool van de stad Graz. Je ziet het overal terug en het is ook een heerlijke plek om naartoe te gaan. De Grazers zijn trouwens trots op de Uhrturm. Het is ondertussen dan ook het beeldmerk van de stad en je snapt dan ook wel dat deze vaak te vinden is op de lijstjes met bezienswaardigheden in Graz die je niet mag missen.

» Meer over de Uhrturm lees je hier.

Het Landhaushof

Landhaushof Graz

Het is net alsof je in een stukje Italië binnenwandelt, het Landhaushof werd in de 25ste eeuw door een Italiaanse bouwmeester gebouwd in opdracht de regering van de Steiermark. Het is een prachtig gebouw en door de uitgesproken architectuur is het zeker een bezoek waard zeker als je beseft dat dit gebouw ondertussen meer dan 550 jaar oud is. Persoonlijk is dit één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Graz.

» Meer over het Landhaus in Graz

Het kunsthaus in Graz

Kunsthaus in Graz

Je vindt het mooi of je haat het, daar zit niets tussenin. Ik kan het gebouw zeker waarderen. De meer dan unieke glazen façade van het gebouw doet je denken aan een …. Alien? Een blaas, een … geef het maar een naam. Het gebouw is echt uniek en ik denk één van de meest gefotografeerde gebouwen van Graz. Het kunsthaus werd in 2003 geopend als museum voor moderne kunst. In 2003 was Graz namelijk Europese Cultuurhoofdstad en dat mocht gezien worden. Het gebouw is te bezoeken (de tentoonstellingen ook trouwens)

» Daarover lees je hier meer

Doppelwendetreppe

doppelwendetreppe Graz

Hier slaat menig fotografen hart een paar slagen sneller. De Doppelwendetreppe is namelijk een zogenaamde tweelingtrap. Deze werd in 1499 in opdracht van een tot nu onbekende bouwkundige in de Burcht van Graz door steenhouwers gemaakt. Het zijn twee trappen die ik elkaar draaien en weer wegdraaien. Ik kan het eigenlijk niet goed uitleggen, je moet het zien.

Het Landeszeughaus

Altijd al eens ridder willen zijn? Im het Grazer Landeszeughaus vindt je rij aan rij in perfecte staat en glimmend in de olie de grootste collectie harnassen en wapentuig uit de 15de eeuw. Het gebouw is 5 verdiepingen en iedere verdieping heeft een eigen jaargang. Ik maak even wat indruk met wat getallen. Meer dan 3300 harnassen en helmen. 7800 handvuurwapens, 5400 geweren en rond de 2400 zwaarden en dolken.

Een indrukwekkend museum en de gidsen kunnen er uren over vertellen. Het Landeszeughaus staat in praktische alle reisgidsen van Oostenrijk als te bezoeken bezienswaardigheid van Graz.

Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg Graz

Aan de rand van de stad ligt Schloss Eggenberg, en dat slot werd in 2010 door de UNESCO op het befaamde erfgoedlijst gezet. Ook dit gebouw werd ontworpen door een Italiaanse architect met het universum in het achterhoofd. Denk hier namelijk maar eens over na, het gebouw heeft namelijk:

  • 365 vensters
  • 31 kamers per verdieping
  • 24 pronkzalen met 52 deuren.
  • Verder heeft iedere pronkzaal weer 60 ramen en 4 hoektorens.

Een andere highlight in het Slot Eggenberg is de planetenzaal. Deze werd in 1678 geschilderd met de toen maar 7 planeten die we uit de astrologie kende.

Murinsel

Is het nu een eiland of gewoon een schip? Dat is best lastig om te beoordelen dit extravagante bouwwerk ligt sinds 2003 in de rivier de Mur die Graz eigenlijk in tweeën deelt. Het architectonisch hoogstandje werd in 2003 door de Amerikaanse architect Vito Acconci ontworpen. Op het kunstmatige drijvende eiland vindt je een café met groot terras waar je heerlijk kunt genieten van een koffie of misschien wel een cocktail terwijl de rivier onder en naast je rustig voorbij kabbelt.

Bovendien is het Murinsel een mooie verbinding tussen de Schlossberg en het moderne Kunsthaus wat ik hierboven al beschreven heb.

Hauptplatz

Graz was net als iedere andere grote stad in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Het Hauptplatz of het Hoofdplein van Graz gaat terug tot de 15de eeuw. Men begon toen met de bouw van het Rathaus, voor de tweede stad van Oostenrijk bescheiden in formaat. Niet in uitstraling want het is zeker een prachtig gebouw om te zien. Voor het Rathaus (wat nog steeds in gebruik is als gemeentehuis van Graz voor officiële evenementen en handelingen) werd een groot plein aangelegd waarop markten worden georganiseerd.