Landes Zeughaus

Het Landes Zeughaus in Graz kent een lange historie het werd tussen 1642 en 1647 gebouwd en was het toen het centrale wapendepot van het leger in de Steiermark. Het diende om ervoor te zorgen dat het Osmaanse rijk niet in Oostenrijk kom komen.

In het Landes Zeughaus zijn meer dan 28.000 stukken te vinden, waarvan natuurlijk niet alles is tentoongesteld, maar het is er wel. Het is daarmee het grootste wapenkamer ter wereld. De wapencollectie bestaat uit stukken uit de 15de tot 18de eeuw. Alle harnassen zijn in die tijd ook gebruikt om Graz te beschermen tegen de aanvallen van onder andere de Turken. Het museum in Graz is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Graz.

Landes Zeughaus Graz

Het Landes Zeughaus is tegenwoordig onderdeel van het Museum Joanneum. En mag ieder jaar rekenen op duizenden toeristen en wapenliefhebbers. Ook voor kinderen is het een hele leuke tentoonstelling vooral als de kinderen zich bezighouden met ridders en kastelen.

Opvallende bezienswaardigheden in het Landes Zeughaus

Bijzondere tentoonstellingsstukken zijn onder andere de volledige harnassen voor paarden met hoofdbescherming en flexibele oorbeschermers.  Let ook goed op de details van de helmen van de soldaten, sommige helmen hebben uitsparingen voor een snor, of de snor is op de helm gegraveerd.

Er worden ook regelmatig rondleidingen gegeven door het museum zowel in het Engels als in het Duits. Daarvoor is aanmelden wel nodig. Het grootste deel van het Landes Zeughaus is barrière vrij gemaakt en daardoor ook voor mindervalide toegankelijk.

Trek voor het bezoek aan het Landes Zeughaus ongeveer 1 a 1,5 uur uit. Het arsenaal wordt verdeeld over drie verdiepingen tentoongesteld. Per verdieping wordt ongeveer een eeuw beschreven. De Ruimtes hebben wel een vrij aanwezige geur van olie, daarmee worden de harnassen en de wapens geconserveerd en beschermd tegen corrosie en roest.

Landes Zeughaus informatie en bezoeken

De toegangsprijs is € 9,50 voor volwassenen en € 7,00 voor kinderen met de Joanneum karte kun je alle musea bezoeken voor € 15,00 (24 uur) of € 21,00 (48 uur)

Het Landes Zeughaus kun je vinden in de oude binnenstad (Altstadt) van Graz. Aan de Herrengasse 16 De openingstijden zijn nogal variabel en afhankelijk van het seizoen. Voor meer informatie verwijs ik naar de website van het Landes Zeughaus.

De ingang kun je trouwens vinden in het winkeltje van de toeristeninformatie van Graz. Ook het winkeltje is een bezoek waard.