Stedentrip Graz 10 Tips

Wil je eens een andere stad ontdekken dan het ondertussen standaard lijstje met Barcelona, Wenen, Venetië en Praag? Dan heb ik een leuk alternatief voor je in Oostenrijk en op slechts 4 uur vliegen vanaf Amsterdam met een overstap in Düsseldorf of Frankfurt. Dus ga je mee op stedentrip Graz?

Graz? Nooit van gehoord

Graz is de tweede stad van Oostenrijk en na Wenen één van de belangrijkste steden van Oostenrijk. De stad is ideaal voor een weekendje weg en een korte stedentrip. Ik heb 10 tips voor je verzameld met onder andere het lekkerste eten, de leukste bezienswaardigheden en een paar handige weetjes.

Ondanks dat Graz niet zo bekend is als Salzburg en grootte zus Wenen is de stad de laatste jaren druk bezig met een inhaalrace. Er zijn recentelijk een paar hele leuke hippe hotels geopend en de komende jaren komen er nog een paar leuke hotels bij waaronder een hip budget hotel midden in de stad.

1. De Schlossberg voor je oriëntatie

stedentrip graz

Bij aankomst in Graz ga je als eerste naar de Schlossberg, deze kun je beklimmen via een trappenstelsel, je kunt met het kabeltreintje en je kunt de lift nemen. Hoe je bovenkomt, is niet belangrijk. Dat je boven bent geweest wel. Waarom? Vanaf de Schlossberg krijg je namelijk een waanzinnig uitzicht over de stad Graz en de prachtige oude binnenstad met de opvallend rode dakpannen. Slenter langs de Uhrturm, de Kazematten, en neem de tijd om de sfeer in je op te nemen. De Schlossberg is niet alleen een toeristendingetje, ook de inwoners van Graz komen hier graag om een biertje te drinken of gewoon even te genieten van hun mooie stad.

2. Slenter door de oude binnenstad

De middeleeuwse binnenstad van Graz is één van de oudste binnensteden van Europa. Daarom heeft Graz een verdiende plek gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sla eens linksaf en weer rechtsaf en kijk vooral naar boven en probeer de tijd te vergeten. Achter al die statische en gotische gevels met veel invloeden van vroeger waaronder de Jugendstil bouwwijze liggen prachtige hofjes en tuinen verscholen. Deze kun je vaak gratis bezoeken en soms vind je er zelfs een leuk terrasje.

3. De Herrengasse

De drukste straat van Graz waar alle bekende modehuizen en andere winkels wel een vestiging hebben en waar je onder andere het Landhaus en het Rathaus van Graz kunt vinden. Onthoud het Landhaus. Neem de poort in het gebouw en je loopt ineens in Venetië. Het Binnenhof werd door een Italiaanse architect ontworpen en dat zie je direct terug in de prachtige renaissance stijl van het gebouw. In het Landhaus regeert het provinciale bestuur van de Steiermark trouwens.

10 tips voor een stedentrip naar Graz
Landhaushof

Naast het Landhaus bevindt zich trouwens het Landeszeughaus. Het oudste en één van de mooiste wapenarsenalen van Europa met een enorme collectie wapens en vooral harnassen van vroeger. Een aanrader om te bezoeken.

4. Tijd voor een snack tijdens een stedentrip Graz

stedentrip graz kasekrainer

Voor het Rathaus ligt het Grazer Hauptplatz. Op dit plein staan tientallen kramen met een snelle snack. Dat kunnen de typische gegrilde worsten zijn, of een heerlijke Bosna, de gevaarlijk hete Kaisekrainer (worst met stukjes kaas) of iets Aziatisch zoals een bentobox of zo’n doosje met heerlijke noodles. De prijzen zijn hier helemaal super. Bestel je snack en zoek op een plein een plekje op om te zitten. Dat kan bijvoorbeeld mooi op de trappen van het grote standbeeld op het Hauptplatz.

Oja, pas op met dat geraspte goedje op je (braad)worst. Dat is geen kaas maar Kren, met andere woorden geraspte mierikswortel beter bekend als de Oostenrijkse variant van Wasabi. Je bent dus gewaarschuwd.

5. Tijd om te shoppen

40.000 vierkante meter warenhuis verdeeld over zes verdiepingen en een ontelbare collectie van internationale merken. Kastner & Öhler laat zich heel goed vergelijken met de Bijenkorf. De winkel is prachtig ingericht en het gebouw is echt honderden jaren oud en toch voorzien van de moderne gemakken die je mag verwachten van een goed warenhuis. Service wordt met hoofdletters geschreven en het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Na het shoppen kun je naar de bovenste verdieping en bezoek je café Freiblick, het café heeft één van de mooiste dakterrassen van Graz met een prachtig uitzicht op de Schlossberg, de Uhrturm en het Rathaus.

6. Murinsel bezoeken

Murinsel Graz

Voordat we naar het Kunsthaus van Graz gaan lopen we via het Murinsel over de Mur naar de overkant. Het Murinsel is een brug-boot-eiland. Oftewel niemand weet wat het is. Maar een bezoekje is het zeker waar.

Via een loopbrug kom je een soort drijvend eiland in de Mur. Het Murinsel dus. In de halfopen glazen koepel kun je een koffie drinken of eventjes door het kleine winkeltje lopen. Tijdens de zomermaanden zijn er vaak optredens en voorstellingen. Vooral ’s avonds wordt het Murinsel mooi uitgelicht en is één van de hotspots voor een mooie foto van Graz.

7. Het Kunsthaus in Graz

Kunsthaus Graz - Friendly Alien

Tijdens een stedentrip naar Graz mag een bezoek aan het kunsthaus in Graz niet ontbreken. Een rondje om het museum is verplicht, de inhoud van het museum laat ik aan jou over. De collectie bestaat voornamelijk uit hedendaagse moderne kunst en dat is natuurlijk niet ieders smaak.

Het gebouw is heel bijzonder en werd in 2003 geopend toen Graz werd uitgeroepen tot cultuur hoofdstad van Europa. Tussen alle historische gebouwen met de al eerder genoemde rode dakpannen heeft de enorme oceaan blauwe glazen blaas wel iets bijzonders. Het Kunsthaus werd door de architecten ook wel een Friendly Alien genoemd. De inwoners van Graz hebben echter een andere naam verzonnen. Maar die vraag je maar aan een local in Graz.

8. Schloss Eggenberg

Schloss Eggenberg in Graz

Op het eerste gezicht is Schloss Eggenberg gewoon een slot of een kasteel zoals je er in Europa tientallen ziet. De bouw begon in de 14de eeuw en rond 1635 was Schloss Eggenberg klaar.

De Eggenbergers wilde echter iets bijzonders, dat is ze heel goed gelukt, alleen moet je wel goed opletten. Het slot is namelijk een stukje universum. Dat klinkt misschien gek, maar het kasteel heeft 365 ramen, 31 kamers per verdieping, 24 pronkzalen, met 52 deuren en 60 ramen en 4 hoektorens. Zie je al een verband? Met de bouw is rekening gehouden met de tijd, de jaargetijden en de astronomie. Dat laatste komt volledig tot zijn recht in de planetenzaal.

Schloss Eggenberg ligt wel een stukje buiten het centrum, met tram 1 of 7 uitstappen bij halte: Franz Steiner Gasse en dan nog 650 meter lopen.

9. Boerenmarkt Kaiser Josef Platz

Van maandag tot zaterdag kun je terecht op het Kaiser Josef Platz voor de verse producten van de boeren uit de buurt. Een mooie plek om ’s ochtends een ontbijtje bij elkaar te verzamelen met verse regionale producten. Liever niet zelf koken? Geen probleem rondom de markt zijn diverse leuke cafés en kleine restaurants die koken met de producten van de markt.

10. Gebruik zoveel mogelijk het openbaar vervoer

Graz heeft een uitstekende bus en tram systeem. Met een 24 uur kaartje kun je er onbeperkt gebruik van maken en is ook de Schlossbergbahn gratis. De trams in de binnenstad zijn gratis. Let op! dat zijn maar een paar haltes. Deze kun je herkennen aan het bord Altstadtbim.

Met het 24-uur kaartje kun je ook naar de luchthaven van Graz met de S-bahn.

(update 18 april 2024)