Landhaushof

Een stuk noord Italië in de binnenstad van Graz, net als een Venetiaans paleis. Zo omschrijf ik het Landhaushof. Logisch want het Landhaus werd in de 15de eeuw door de Italiaanse Bouwmeester Domenico dell’Allio gebouwd.

Landhaushof Graz

Het Landhaushof is trouwens nog steeds dagelijks in gebruik bij de vertegenwoordigers van het Bundesland Steiermark. Dit kun je het beste vergelijken met de provinciale staten in Nederland. Onder andere het bureau van de Landeshauptmann kun je hier vinden. Verder is het Landhaushof een plek waar veel officiele aankondigingen worden gegeven en indien er een ‘feestje’ is van de landesregierung dan is dit natuurlijk een prachtige plek.

Niet alleen de façade van het gebouw is indrukwekkend, vooral het Arcadenhof laat menig liefhebber van architectuur een sprongetje maken. Deze is namelijk nog volledig in de stijl van de Renaissance.

Logisch dat dit stukje Graz vaak wordt gebruikt voor feestjes en bijzondere gelegenheden. Tijdens de adventsperiode is het Landhaushof de plek waar de uit grote ijsblokken gemaakte kerstkribbe staat. Deze blijft staan tot drie-koningen of totdat het grootste gedeelte gesmolten is.

In de zomermaanden is het Landhaushof rijkelijk voorzien van prachtige bloemen met natuurlijk een bijzondere atmosfeer.

Landhaushof bezoeken

Het Landhaushof ligt in de binnenstad van Graz, aan de Herrengasse 16. De toegang is gratis. Het zit een beetje verscholen achter een grote poort naast de toeristische informatie en het Landes Zeughaus. Alleen bij officiele gelegenheden kan het voorkomen dat het hof gesloten is. Dat komt echter zelden voor. De gallerijen zijn helaas niet open voor bezoekers.